Tom Petty

 

Mandag 2. oktober 2017 gikk Tom Petty bort, 66 år gammel. Som frontfigur i Florida-bandet Tom Petty and the Heartbreakers, aktive fra 1976 og helt fram til hans død, var Petty en av de toneangivende stemmene innen heartland rock – likefram, sosialt bevisst rock ispedd country, blues og punk. Musikk om og for den amerikanske arbeiderklassen. Petty oppnådde kanskje ikke den samme berømmelsen som sjangerkumpanene Bruce Springsteen og Bob Seeger, men for tilhengerne var han minst like viktig.

Sammen med Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison og Jeff Lynne, dannet Petty supergruppa Traveling Wilburys i 1988. Suksessen var et faktum, og den ble bare forsterket da han året etter solodebuterte med albumet Full Moon Fever. Låter som «I Won't Back Down» og «Free Fallin’» ble – og er – allemannseie.

Flere album fulgte, både solo og som bandleder, og bare uka før sin bortgang avsluttet Tom Petty turneén der The Heartbreakers feiret 40 år som band (poetisk nok med signaturlåta «American Girl» som aller siste sang). Om den fantastiske Norwegian Wood-opptredenen i 2012 er noe å gå etter, var de tre konsertene i Hollywood en minneverdig opplevelse for de frammøtte. Dessverre ble de hans siste.  

Filter
Kategori
Pris
Sjanger
Artist
Skuespillere
Regissør